donderdag, april 13, 2006

De jaartelling

Onze (europese) jaartelling is gebaseerd op de geboorte van Jezus van Nazareth, we delen onze wereld op in 2 delen: voor en na Christus. Dus als het 2007 wordt, bestaat Jezus 2007 jaar, juist?

Neen, na de mogelijke miscalculatie van een paar jaar en de toevoeging van een aantal maanden schort er nog iets. Het bovenstaande doet veronderstellen dat Jezus geboren is op 1 januari, dit is - volgens het Christendom - niet het geval.

De geboorte van Jezus wordt gevierd op kerstmis en kerstmis valt op 25 december, niet op 1 januari. Het nieuwe jaar zou - in hun ogen - dus eigenlijk moeten beginnen op 25 december en de jaartelling zou "2007 -6dagen" moeten zijn.

Men kan hier twee conclusies uit trekken: ofwel is nieuwjaar fout, ofwel is kertmis fout. In beide gevallen faalt de kerk in hun jaartelling. Dit brengt dan ook twijfel over de andere datums, als nieuwjaar fout is is dan pasen ook fout?

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Volgens mij, vieren christenen (ik ben er zelf 1) de geboorte van christus op 25 december, maar nemen ze niet aan dat het ook daadwerkelijk op 25 december plaatsvond. Kerst werd ingevoerd destijds ter vervanging van een ander (heidens) feest..

9:17 a.m.

 
Anonymous Saskia said...

Bovendien was het tegen het nieuwe -Joodse- jaar, en dat viel toen ergens in augustus (wanneer de herdertjes zonder bevroren tenen wel te ruste kunnen liggen op het veld). Afgezien daarvan, is de nu door het westen gebruikte jaartelling wel twee keer aangepast, dus dat klopt al helemaal niet. Daarnaast is, als je De Ster serieus neemt, de comeet Hailey op een ander jaar langsgeweest (geteld vanaf 240 BC huidige telling, en dan elke 76 jaar).
Een Joods lichtfeest gekombineerd met een Germaans midwinterfeest, en alles wat er daarna bij is gepropt, wat ik je brom.

12:46 p.m.

 
Blogger Peter said...

Ach, het is toch allemaal gedaan om bestaande heidense feesten een religieus tintje te geven? Allemaal in de trant van "brood en spelen".

Bovendien, Kerst is ieder jaar op dezelfde (kalender)dag en Pasen hangt af van de zoveelste nieuwe maand.

Leg mij eens uit hoe iemand op hetzelfde moment geboren kan worden, maar op een variabel moment sterft.

7:21 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)