woensdag, april 05, 2006

Het Post-'Vlaams Belang' tijdperk?

Stel nu dat de problematiek rond de vreemdelingen - ze werken niet, ze zorgen voor hoge criminaliteit,... - opgelost zou worden. Zou het VB dan nog stemmen halen? Zou de partij m.a.w. zijn basis niet kwijt raken, aangezien de harde taal van vroeger - parasieten van ons systeem - niet meer van toepassing is. Zou deze islamofobe partij zich omvormen tot een andere, conservatieve, partij en vervallen in het 'klein broertje' van de CD&V?

Ik denk het niet, nee. De slachtofferrol die ze nu kunnen uitspelen ligt hun veel te goed.

Het Post-'Vlaams Belang' tijdperk zal heel wat gelijkenissen kennen met het huidige VB. Zo gaat de Vlaams onafhankelijkheid, de verdeelde eenheid, nog steeds hoog in het vaandel gedragen worden en zal de slogan "eigen volk (m)ee(r)st" centraal blijven staan.

Als men van gelijkenissen spreekt impliceert het dat er verschillen zijn. Echter een echt grote breuk zal er niet zijn. Het einddoel, geen vreemdelingen, zal niet veranderen maar de weg ernaartoe wel. Waar men vroeger "vreemdelingen werken niet" gebruikte, zal nu "de vreemdelingen pakken onze jobs af!" in de plaats komen. Dit ligt uiteraard in het verlengde van "eigen volk eerst". Zo zie je maar dat een racistische partij, want dat is ze, niet kan verliezen.

Hun laatste flyers, in de stad gent althans, is ook een giller van formaat - en toch weergeeft het een geniale strategie -. Zo moet de "politie zich niet bezig houden met parkeerboetes te schrijven" - dit moet gewoon aanslagen bij de gefrustreerde burger - , maar eisen ze wel "nul-tolerantie voor elk misdrijf" - en nog liefst nul-tolerantie voor de anderskleurende? -. Geniaal is ook dat ze al verwezenlijkte zaken als strijdpunten gebruiken. Een klein voorbeeld: ze willen dat als iemand gefraudeerd heeft om zijn verblijfsvergunning te krijgen, dat die persoon deze vergunning verliest (cf. wat Onkelinkx eind maart heeft doorgevoerd). Nog zo een goede zet van VB is het gratis weggeven van alarmen, maar of de kiezer te koop is zullen we de volgende verkiezingen wel merken.

De tactiek die de andere partijen gebruiken lijkt me, in tegenstelling tot die van het VB, totaal verkeerd. We zitten in een tijd met veel vlottende kiezers, de kiezer is t.g.v. de individualisering en de vergrootte scholingsgraad mobieler geworden, en dus moet de nadruk vooral liggen in grootschalige campagnes - iets waar het VB uiterst sterk in is - gericht op de eigenheid van de partij, niet op de tegenstrijdigheid - even bad publicity, is publicity - van een andere. Men moet zichzelf promoten en mensen overhalen dat als men toch een proteststem wilt uitbrengen dat men dan maar blanco moet stemmen.

Nee, van de 'bruine rakkers' zijn we nog lang niet verlost.

5 Comments:

Anonymous Kenny said...

persoonlijk vindt ik dat nogal wat vooroordelen hebt tov het VB

het VB is bv geen racistishe partij .
het heeft geen problemen met diegenen die zich integreren .

12:28 p.m.

 
Blogger Brigant said...

De vreemdelingenproblematiek zal altijd levendig blijven. De huidige problemen oplossen is één ding; ervoor zorgen dat de problemen zich in de toekomst niet meer voordoen is een ander.

Vreemdelingenproblematiek is niet alles; er is nog altijd de veiligheidsproblematiek.
Men maakt daar een onderscheid tussen burgerlijke pesterij en criminaliteit. Te snel rijden; parkeerboetes omdat men aan de parkeermeter niet betaalde vallen in de categorie bugerlijker pesterij.

Dat aspect zal het hoofdthema worden, niet in het post-VB tijdperk maar in het post-vreemdelingenthematiek tijdperk. Daarnaast: Vlaamse onafhankelijkheid & economie.

Lijkt mij veel realistischer.

7:42 p.m.

 
Anonymous Drs. said...

Zou u zich misschien eerst eens kunnen concentreren op het juiste gebruik van het Nederlands in plaats van een hoop onzin te schrijven. Niet alleen zijn uw schrijfsels grammaticaal van een ondermaats niveau, ook uw denkpistes zijn totaal van de pot gerukt. De enige zinnen die er af en toe uitspringen getuigen van een uiterst vakkundige 'copy-paste'-kennis... Jammer dat uw gehele plaatje de kleur heeft die u de VB-rakkers, verkeerdelijk, toekent...

2:38 p.m.

 
Blogger Henry Wilder said...

Kenny,

Je zegt "het VB is geen racistische partij". Ze zijn er nochtans wel voor veroordeeld.

Drs. Said,

Sinds wanneer mogen laaggeletterden hun opinie niet meer uiten?

Aan iedereen,

Waarom al zitten speculeren over het post-VB tijdperk als we nog in het pre-VB tijdperk zitten? Bij mijn weten heeft het VB nog geen enkele schepen, burgemeester, staatssecretaris of ministerpost kunnen veroveren. Dus misschien komen we zelfs nooit in een VB-tijdperk en dus ook niet in een post-VB tijdperk. ;-)

4:03 p.m.

 
Anonymous I am NoName. said...

Waarom denken over een post-VB-tijdperk ? Wel, als je daarover nadenkt kan je beter de strategie van het VB evalueren. Het is een denkoefening, een manier om de zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. Ik sta er achter. Want het laat de "onzinnige" kant van het VB-verhaal duidelijk naar voor komen.

Het pré-VB-tijdperk ? Het erge is dat we daar nooit uit zullen geraken. En dus door die twee termen te gebruiken toon je het VB-programma met meer contrast en zie je dus beter de denkfouten die er in verscholen zitten.

11:37 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)