vrijdag, april 21, 2006

Joe

Joe is begraven en hopelijk blijft hij daar. Pak het niet verkeerd op, maar dit is een gebeurtenis die zeker nog gaat misbruikt worden. Wie heeft er allemaal baat bij? De Imams (en in het algemeen de Moslimgemeenschap), het Vlaams Belang - wiens belang? - en in het algemeen alle politieke partijen, maar de echte belanghebbende is Joe zelf.

De Imams hebben, allah zij dank, eindelijk van zich laten horen door op te roepen de daders van Joe aan te geven. De Moslims worden geacht naar de wijze woorden van de Imams te luisteren, en nu zullen we wel zien hoe gehoorzaam en eensgezind de Moslims zijn. De, naar mijn mening, veel te late - maar beter laat als nooit - reactie is wél een stap naar beter samenleven.

De Moslimgemeenschap was er iets sneller bij, maar deze reactie kwam van een partijaanhangende, zijnde sociaal progressief internationaal regionalistisch integraal-democratisch en toekomstgericht (cf. spirit), Moslim en zou dus niet opgerecht kunnen zijn? Bullshit, een politieker heeft ook gevoelens. Ik vond het een zeer mooi gebaar, stel je maar eens voor dat ze zouden zwijgen, dan zou er pas kritiek gekomen zijn.

Die kritiek kwam terecht bij Guy Verhofstadt die, volgens sommige veel te laat, 4 dagen na de afslachting een brief stuurde naar de ouders van Joe Van Holsbeeck. Trouwens zo laat was dit niet mijns inziens: dag 1 het nieuws ontvangen en de brief schrijven, dag 2 nalezen, laten goedkeuren en dan twee dagen onderweg met de post. Perfect op tijd me dunkt.

Het Vlaams Belang blijft hier verassend stil over te gaan. Waar zijn de klauwen van deze leeuw? Of wachten ze op het juiste moment om dan pas dit voorval aan te halen? Ik denk dat het zoiets wel gaat zijn, rustig afwachten - zoals Stalin - en als het onderwerp stilgevallen is, dan pas schieten. Schieten op de slecht functionerende politie - de daders zijn nog steeds niet gevat -, op de trage reactie van de politiek, op de Imams en op de Moslimsgemeenschap. Of misschien zijn ze electoraal hebzuchtig geworden en zullen ze nu enkel kaffen op de politie en politiek, wie weet.

Om af te sluiten: Joe bij deze verontschuldig ik mij voor de slechtheid die in de mens kan zitten, niet iedereen is zo, vergeef het ons.

7 Comments:

Anonymous Zjust_is_zjust said...

SCHERPE BEELDEN MOORDENAARS WORDEN NIET VRIJGEGEVEN

Vreemd, vreemd ... maar de hypothese dat men de daders niet wil kunnen oppakken wordt er wel door ondersteund.

Er zijn extra beelden opgedoken van tijdens de vlucht van de 2 moordenaars van Joe, en van in de City 2.

De beelden van de vlucht zijn onscherp en worden vrijgegeven. De scherpe beelden van in City 2 daarentegen niet !

Heu ?????

Is men bang dat een buurman die kerels herkent en aangeeft ?
Wil men tijd winnen zodat de moordenaars zeker gevlucht zijn ?
Wat is dat nu toch voor waanzinnig beleid ?

Ik herhaal dat de regering hoopt dat men de daders niet vindt, want:

1. Als ze minderjarig zijn, komen ze zeer snel weer vrij, en krijg je een geweldige opstandige reactie bij de bevolking (en met verkiezingen in 2006 en 2007 kan men dat missen als kiespijn)

2. Als men ze toch zou vervolgen als meerderjarigen, komen ze, gelet op het duidelijke "zoeken" en "beramen" voor Assisen, en zal een volksjury hen veroordelen. De reactie van de migranten is te voorspellen: Parijse toestanden in de Brusselse straten, immers - en dat is een publiek geheim - in bepaalde wijken heerst de migrantenmaffia (o.a. Molenbeek, St-Joost, Schaarbeek, ...)

3. Het arresteren van de daders (want zich komen aangeven zullen ze niet doen), zal ook weer misbruikt worden door diezelfde marokaanse maffia om uit te pakken met geweldagid protest: alles is immers rascisme. Of geloof je nu echt dat het soort straatrovers dat Brussel teistert, er mee gaat ophouden omwille van een blank slachtoffer, of omdat de overheid dat vraagt ?

Ik vrees dat dit alles veel dichter bij de waarheid zit, dan de meeste mensen (durven) aannemen.

Joe, het spijt me, namens alle kiesplichtigen, dat we de 2 mededaders die door hun wanbeleid dit soort toestanden heeft mogelijk gemaakt, met name de Minster van Binnenlandse Zaken, en de Minister van Justitie, aan de macht gebracht hebben.

10:00 a.m.

 
Blogger Brigant said...

a.
Waarom moest persé Ahidar die oproep doen? Zijn er dan geen andere 'allochtonen' zonder politieke functie? Waarom niet Fraihi of de Imams? Overigens moest er zo'n oproep komen, kan de allochtone gemeenschap zelf niet snappen dat dit onaanvaardbaar is?

b. Ik heb niet meteen kritiek op de timing van de reactie. Ik denk wel dat vele politici 'stilletjes' wel hun deelneming hebben geuit t.a.v. de familie.

c. U weet evenzeer als ik dat als het Vlaams Belang publiekelijk zou spreken over de zaak, zou meestappen in de mars dat zij zullen beticht worden van 'politiek misbruik'. Zij zullen wel contact hebben gehad met de ouders waar zij hun innige deelneming in over maakten & lieten weten dat ze niet zullen deelnemen uit respect & voor de sereniteit.

d. De aanwezigheid, zelfs op de achtergrond, van de politieke kopstukken verstoort de sereniteit en ruikt naar politieke recuperatie. Zoals ook de actie van Verhofstadt & Ahidar ruiken naar recuperatie.

11:16 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

"Het Vlaams Belang blijft hier verassend stil over te gaan. Waar zijn de klauwen van deze leeuw? Of wachten ze op het juiste moment om dan pas dit voorval aan te halen? Ik denk dat het zoiets wel gaat zijn, rustig afwachten - zoals Stalin - en als het onderwerp stilgevallen is, dan pas schieten. Schieten op de slecht functionerende politie - de daders zijn nog steeds niet gevat -, op de trage reactie van de politiek, op de Imams en op de Moslimsgemeenschap."

Waarom verwijt men het Vlaams Belang altijd zo'n toestanden te misbruiken? Als de naakte feiten het Vlaams Belang gelijk lijken te geven op een aantal vlakken, schiet iedereen in paniek. In plaats van de problemen nu eens eindelijk aan te pakken, wordt op de boodschapper geschoten. Werd de socialistische partij in de 19e eeuw ervan beschuldigd de penible omstandigheiden van de arbeiders te misbruiken? Moeten we milieuproblemen verzwijgen omdat het anders koren op de molen van Groen! is?

Waarom eendelijk eens niet die blinde haat tegen het Vlaams Belang laten varen? Waarom eindelijk niet eens de democratie laten werken?

12:17 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Voor het VB gaat het hier uiteraard om een conflict tussen twee vreemdelingen: een franstalige Brusselaar en een Marokkaan.

3:11 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Het VB is de enige partij die echt sereen gebleven is, ondanks de provocatie van de ouders die alleen de democratische (lees politiek correcte) partijen opriepen om niet aan de manifestatie deel te nemen (iets waar de "democraten" overigens gewoon hun voeten aan geveegd hebben)

12:50 p.m.

 
Anonymous Gerrit van Spanje said...

Collumn van Bart Dirks in De Volkskrant van 26-04-2006 die ik je niet wilde onthouden.

België is de afgelopen dag in totale verwarring geweest door de onverwachte ontknoping van de ‘mp3-roofmoord’. Opluchting, verbazing en schaamte streden om voorrang toen bleek dat niets was zoals het leek.

De laffe moord op de 17-jarige Joe Van Holsbeeck, die op 12 april tijdens de avondspits in de drukke lokettenzaal van het Brusselse centraal station werd neergestoken toen hij zijn iPod weigerde af te staan aan twee belagers, is dag in, dag uit voorpaginanieuws in België.

Al die tijd werden de twee voortvluchtigen beschreven als ‘van Noord-Afrikaanse origine’; dat signalement werd door politie en justitie opgesteld en door de media verspreid. Hun afkomst werd afgeleid van de veelvuldig op tv uitgezonden beelden van bewakingscamera’s, en uit verklaringen van een twintigtal getuigen.

Tien dagen liep België op z’n tenen, want het gevaar dreigde dat met de twee verdachten in een moeite álle Marokkanen, álle moslims in het beklaagdenbankje kwamen. De zaak leek koren op de molen van het Vlaams Belang.

Imams riepen in het vrijdaggebed de gelovigen op niet te zwijgen als zij de daders zouden kennen. Maar onderhuids groeide de verontwaardiging toen het erop leek dat de verdachten toch anoniem konden blijven in hun besloten gemeenschap.

Toch was het juist uit de ‘allochtone’ hoek waar de eerste oproep werd gelanceerd voor de stille tocht, afgelopen zondag. Het Brussels parlementslid Fouad Ahidar wilde dat de allochtone gemeenschap een duidelijk signaal gaf: wij keuren dit ook af. De tocht overtrof met ruim tachtigduizend deelnemers de verwachtingen. Politici liepen mee, maar hielden wijselijk hun mond; kopstukken van het Vlaams Belang waren door de ouders gevraagd niet mee te lopen.

En dan opeens blijken de daders helemaal geen Marokkanen, maar Polen. Geen Noord-Afrikaanse jongeren met een islamitische opvoeding, maar Europese tieners met een katholieke achtergrond. De medeplichtige heeft bekend; de dader, getraceerd door zijn gsm-gesprekken, wordt in Polen gezocht.

De opluchting over de doorbraak in de zaak is groot, maar de natie staat het schaamrood op de kaken. Goed, die jongens hadden een donkere tint en waren door getuigen als ‘Noord-Afrikanen’ getypeerd. Ook voor wie niet wilde generaliseren, paste de beschrijving perfect in het vaak negatieve beeld over Marokkanen. Round up the usual suspects.

Maar Poolse jongens? Polen doen toch zeker geen vlieg kwaad? Er wonen naar schatting 30 duizend Polen in Brussel, velen van hen illegaal, maar ze zijn welkom. Voor een appel en een ei dweilen ze vloeren, timmeren ze serres en verhelpen ze lekkages – de gemiddelde Brusselse huiseigenaar zou zich wel drie keer bedenken om een Marokkaan te laten klussen, maar weet zich zonder Polen geen raad.

En nu? Het wordt pijnlijk duidelijk dat het opsporen van de daders – ondanks de veelvuldig op tv uitgezonden beelden van beveiligingscamera’s – misschien wel langer dan nodig heeft geduurd, omdat iedereen een Marokkaan verwachtte, en niemand een Pool.

Parlementslid Fouad Ahidar had dinsdag zeker geen spijt van zijn oproep voor de stille tocht, maar eiste wel excuses. Die kwamen er ook, van politie en justitie. Ze gaven toe te snel een verkeerd signalement te hebben gemaakt.

Ondanks de pijnlijke vergissing heeft België zichzelf sinds de moord perfect in toom weten te houden. De media hebben enorm veel aandacht aan het onderwerp besteed, maar deden dat uiterst sereen. Politici zullen zich nu meer dan ooit moeten buigen over onderwerpen als jeugdcriminaliteit, maar waakten de afgelopen dagen voor krasse uitspraken. Het noodzakelijke debat over hoe zulke drama’s kunnen worden voorkomen, over veiligheid en jeugdcriminaliteit, over integratie en uitsluiting, kan nu, met de juiste feiten, beginnen.

Maar de grootste pluim gaat naar de ouders van Joe Van Holsbeeck, die ondanks hun immense verdriet weigerden een hele bevolkingsgroep te stigmatiseren. ‘Dat men mij niet komt vertellen dat ik nu alle Arabieren moet haten’, zei Joes moeder toen nog werd aangenomen dat de daders ‘van het Noord-Afrikaanse type’ waren. ‘De jongeren die mijn zoon hebben omgebracht, zijn gespuis. Het is tegenover dat soort mensen dat ik haat voel. Maar we mogen niet veralgemeniseren.’

Vooral de ouders hebben voorkomen dat zich in België taferelen hebben voorgedaan die we in Nederland sinds de moord op Theo van Gogh maar al te goed kennen.

Een Belgisch politicus vatte het gisteren zo samen: ‘De moord op Joe is steeds een zaak geweest van één moordenaar en zijn medeplichtige versus de rest van de samenleving. Het was nooit een zaak van een allochtoon versus een autochtoon, of van een Pool versus een Belg.’

7:16 p.m.

 
Anonymous VANZWAM said...

Wedden dat Verhofstad en co. opgelucht ademhalen nu Polen moeilijk doet om de dader uit te leveren.
Want in Polen willen ze dat hij voor een assisenjury verschijnt. Zoals het nu hier in België zit komt hij er met een lichte straf vanaf alla de moordenaar van Patrick Mombaerts.
Wees maar gerust, ondanks al dat gekakel van Verhofstad en co., is er niks, integendeel, veranderd aan het jeugdsanctierecht.
Ge moet het maar meemaken als vrouw en familie.

2:31 a.m.

 

Een reactie posten

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)