zaterdag, april 22, 2006

SocialistischePartij.anders

Anders, dat mag wel. De laatste tijd stapelen de fouten zich op. Laten we even terug kijken op een woelige periode: Steve Stevaert stapt uit de politiek, Freya Van den Bossche wordt minister van begroting, Johan Vande Lanotte wordt voorzitter en verlichte zijn taak aan de UGent, Frank Vandenbroecke introduceert een nieuw financieringsplan en dan hebben we nog wel heel wat andere schakels die we niet allemaal gaan aanraken.

Steve Stevaert. Toen jij er nog was, was alles beter en gratis. Charisma in overvloed en een spilfiguur in zowel de partij als de politiek. Maar toen jij weg ging, keerde het tij: je werd satelliet-politieker en men begon te knoeien in de partij. Er doen nu geruchten dat hij wilt terug komen, maar ik raad hem aan het niet te doen. Hij zou ongetwijfeld weer veel stemmen halen, maar hij zou de geloofwaardigheid van de partij geen goed doen. Was hij niet gestopt omdat dit te vermoeiend was? Een terugkomst zou mijns inziens opportunistisch – hij verdient te weinig in zijn huidige positie - zijn.

Freya Van den Bossche. Hoe jong, dynamisch en charmant ik u vind, hoe leuk onze conversatie - ik: "hoi" Freya : "hoi" - ook was, hoe sterk u ook geëvolueerd bent als politica, zo sterk moet ik - met spijt in mijn hart - verkondigen dat je op de verkeerde plaats zit. Een minister van begroting moet toch wel weten dat de vierkantswortel van 25 gelijk is aan 5 en -5. Een begroting weerspiegeld het beleid van een land, dus dat mag toch wel goed bestuurt worden?

Maar is dit allemaal u fout? Neen, het is niet allemaal u fout, enkel u verantwoordelijkheid. De partij is smerig geweest om samen met het vertrek van Vande Lanotte zijn hoogst capabele kabinetschef mee te nemen, het was niet enkel u die moest inwerken, maar ook u staff. Net zo smerig was het toen ze u in de steek lieten bij de "oliefactuur crisis". Trouwens dit laatste was niet enkel u verantwoordelijkheid, laten we niet vergeten dat er 3 ministers waren die hun handtekening hebben gezet, maar de media deed het wel zo uitschijnen.

Johan Vande Lanotte werd voorzitter en wist eigenlijk niet zo goed waar hij aan toe was, het werd een tijd van aftasten en zijn “draai” vinden. Als de top niet goed zit kan je ook niet verwachten dat de partijmachine lekker draait, laat staan dat ze vertrouwen krijgt.

Een beter scenario – want zo ben ik, als ik iets afbreek probeer ik een beter alternatief voor te stellen, anders kan ik evengoed zwijgen – had geweest dat ons dynamisch element aan de top had gestaan, dus Freya als voorzitster, en dat Johan gewoon op zijn positie had gebleven. Dan zou men vernieuwend en frivool geweest zijn aan de top en toch de degelijkheid en stabiliteit – en dus ook geloofwaardigheid t.o.v. het volk - van een Vande Lanotte in de regering gehouden hebben.

Na deze federale bespreking, toch nog een boom opzetten over het wanbeleid, want dat is het, van Frank Vandenbroecke. Door scholen te financieren op basis van geslaagde studenten gaat het schoolsysteem vervallen in twee delen.

Een eerste deel zal goedkoop afval onderwijs zijn voor de massa. Je hebt dan wel een diploma maar je kunt er niks mee aanvangen, de waarde van onze degelijke universiteiten en hogescholen vervallen. Een tweede deel wordt school voor de elite, kwaliteitsonderwijs met een prijskaartje. Op termijn komen we tot een Amerikaans model waar studenten, voor een degelijk diploma, tot €50.000 moeten lenen (!!!) om hun studies te kunnen betalen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van een socialist, ik hoop dat hij hiervoor ook een goede uitleg heeft. Ik roep tevens iedere lezer op om mee te stappen in een betoging tegen dit plan o.a. volgende donderdag in gent vertrekken we om 11u30 aan de Blandijn. Betoog niet voor u onderwijs, maar voor dat van je nageslacht, je kinderen.

Ik schiet niet graag op socialisten, als is het omdat ze het goed menen, maar laat ons stellen dat deze column dan geschreven is met dezelfde intenties als Utopia van Thomas Moore.

1 Comments:

Blogger I am NoName. said...

Je hebt duidelijk een mening ... mooi.

Een opmerking : de zinnen beter formuleren is toch wel nodig ... wenselijk. Maar Blogger is op dat punt niet echt gebruiksvriendelijk : ik doe het nu door meer de preview te bekijken, geeft een beter beeld van wat ik zelf geschreven heb.

Ieder een eigen mening, zelfs als ik je niet 100% volg vind ik het beter dan die mensen die nooit nadenken. Dus, doorduwen, niet opgeven.

SP(anders) : ik vind ze eigenlijk bijna even nefast als die extreem rechtsen, even populistisch.

12:06 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)