zaterdag, april 15, 2006

Vrije mening

Had Denemarken zich moeten verontschuldigen voor het publiceren van de cartoons? Ja, niet de regering maar wel de uitgever van Jyllands, de Deens krant die het eerst de 12 cartoons publiceerde, had zich moeten verontschuldigen. Het is toch normaal dat als je iemand, onbedoeld, diep kwetst dat je je daarvoor verontschuldigt.

Zou daardoor onze vrijheid van mening in gevaar komen? Neen, het één werkt het ander niet noodzakelijk in de hand, samen met de verontschuldiging had men moeten uitleggen dat onze cultuur grote waarde hecht aan vrije meningsuiting, zelfs al is deze smaakloos of kwetsend, en dat het niet als belediging hoeft opgenomen te worden en dat zeker niet heel 'het Westen' achter die cartoons staan maar wel - de feiten zijn heilig, de interpretatie is vrij - pro-'vrije mening' zijn.

Als men dit had gedaan, dan had men van zijn zwakte een sterkte gemaakt, men had van een provocatie een mogelijkheid tot toenadering gemaakt. De rational choice theorie volgend is dit scenario ook gewoon beter, i.p.v. het wij/zij-gevoel te stimuleren zou men elkaar beter (kunnen leren) accepteren/begrijpen.

Stel je zelf maar eens de vraag wat we zouden kunnen verliezen met een verontschuldiging,...

Wederzijds respect is de basis voor een goede verstandhouding en dit kan enkel maar ten goede van beide partijen komen.

Een belangrijke taak is hier weggelegd voor de media - hier gaan we weer -. Ze moeten maar eens stoppen met 'de Moslims' voor te stellen als een conservatieve eensgezinde massa. Niet elke Moslim voelde zich beledigd door deze cartoons, maar natuurlijk krijgt diegene die het luidst roept, of de meeste auto’s in brand steekt, de meeste aandacht.

Ik steun Denemarken in hun vrijheid van mening, maar ook steun ik de Moslims in diezelfde vrijheid, zich beledigd mogen voelen is immers ook een onderdeel van vrije meningsuiting.

4 Comments:

Blogger maharal said...

verontschuldigen voor een realistisch cartoon?
kom nou...
of bestaat er geen moslimjihad meer?

Luister eens goed naar mevr. Wafa Sultan voor je in deze "moslimverontwaardiging"-valkuil trapt!

http://switch5.castup.net/frames/20041020_MemriTV_Popup/video_480x360.asp?ai=214&ar=1050wmv&ak=nullzie ook:

www.memri.org

11:22 a.m.

 
Anonymous clik! said...

alleee,heb iets bijgeleerd.
dank je.

11:24 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Jezus man, Denemarken had ziche totaal NIET moeten verontschuldigen! Het is een imam die deze plaatjes heeft gemengd met nog een paar andere, veel ergere plaatjes en amok is gaan veroorzaken in eigen land! Zonder hem had geen kat ernaar gekraaid.

En dan nog, ieman die er niet tegen kan dat er af en toe eens wat satire wordt gepost, die moet hier niet komen wonen punt.

1:26 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Volledig mee eens!

prachtige column met inderdaad maar 1 conclusie: de waarheid ligt nou eenmaal in het midden, zoek deze dan oh 'wijs westen en (midden-)oosten'

men kan de moslims beschuldigen van rellen en opruiing, kijk dan maar eens naar de westerse media

Mvg
PNCO
Moetkunnen.com

3:41 a.m.

 

Een reactie plaatsen

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)