maandag, juni 05, 2006

Jeugdcriminaliteit

Het is en blijft het stokpaardje van recht: "Jonge allochtonen moeten gedragen of opkrassen" en gelijk hebben ze.

Ik vind dat ook, men moet zich gedragen, maar wat men vaak vergeet is dat deze jeugd al lang geen allochtonen zijn. En de voorstellen van rechts en extreem-rechts om deze problemen aan te pakken blijven ook zo ontzettend vaag dat wel iedereen er zich (deels) in kan terug vinden, dat is de kracht van rechts.

Ze halen altijd anekdotes aan van jeugdcriminelen die weer vrijgelaten zijn zonder één dag in "den bak" gezeten te hebben, daar zou ik graag de cijfers wel eens van weten. Het is niet zo zeer dat ik niet geloof dat er ooit criminelen geweigerd worden, maar door deze enkele cases steeds weer aan te halen geven ze de indruk dat geen enkele jeugdcrimineel zijn weg naar de gevangenis/instelling nog vind, maar als ze iedereen weigeren vraag ik me dan af hoe die ooit volraken.

Los daarvan ben ik het wel eens met het standpunt: "jeugdcriminelen hard aanpakken". Alhoewel... hard... dat hangt natuurlijk van case tot case af, dit is wel de toekomst waar je mee verder moet, als deze dan hun eerste 5 jaar opvoeding missen dan zijn we verder van huis. Maar toch aanpakken diegene die niet meer te verbeteren zijn, en zelfs hard aanpakken, maak er een voorbeeld van, geef ze astronomische geldboetes en deel riante schadevergoedingen uit aan hun slachtoffers, sluit ze niet enkel op, neen, stuur ze in werkkampen waar ze geld verdienen om die geldboetes af te betalen, een crimineel moet je niet op hotel sturen.

Is dit socialistisch? Ja, zeker als we hier over anders-kleurende criminelen spreken. Het socialisme moet in naam van het algemeen belang ook de minderheden in de samenleving opnemen. Als er dan een paar "rotte appels" tussen deze minderheden zitten dan moet je die plukken zodat de hele struik niet rot wordt. Je neemt er 10 man uit om een gemeenschap van stigmatisering af te helpen.

Op termijn geef je dan de 'new-right'-movement geen basis meer omdat je bewijst dat in de praktijk de culturele verschillen wél overbrugbaar zijn, met als gevolg dat hun stigma's bot vangen. Het enige dat je dan nog kan zeggen tegen de rechtse aanhangers is: "Er zijn meer goedmenende anderskleurende dan je hoopt."

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)