donderdag, juli 27, 2006

Geloof is gevaarlijk

De levenswijze die het meeste aantal bodycounts in de geschiedenis kan claimen - Stalin was er niks tegen - is deze die het geloof in een god als rode draad gebruikt. De geschiedenis van o.a. het christendom is een rode geschiedenis - en rood niet als uitdrukking van hun "socialistisch" denken. Moord, brand, verkrachtingen, pedofilie, genocide, slavernij, afpersing, uitbuiting, ... de lijst is eindeloos. Geloof moord. Niet enkel ontneemt het de mens van zijn gezond verstand, ook drijft hij deze over de grenzen van de waanzin.

Die waanzin was opmerkelijk tijdens de hulpacties van de Tsunami 12-12. Hoewel er in België alleen al meer als 50 miljoen euro aan steun werd binnen gehaald - en er dus middelen genoeg waren - kwam de heropbouw toch traag op gang. Iets klikte niet... De mensen wouden niet meewerken, ze wouden boeten. Uiteraard waren ze verheugd dat ze geholpen werden, maar iets hield hen tegen. De getroffen landen (Sri Lanka, Indonesië, ...) zijn diep religieus - niet christelijk, wel religieus - en zagen deze tsunami als een straf van god. Een straf die men niet zomaar links mag laten liggen... Naast de gebruikelijke (mislukte/gelukte) pogingen tot corruptie was dit een van de grootste factoren die ervoor zorgde dat de heropbouw langzaam tot stand kon komen. Geloof als waanzin.

Meer waanzin ligt in hun overdreven fetisjistische manier waarop ze de seksualiteit benaderen. Weinig do's en veel dont's. Men is tegen homoseksualiteit omdat dit niet volgens godswil is - maar dieren mogen wel homo zijn. Men verzet zich tegen het genot, seksualiteit dient om voor te planten, masturbatie en seks voor het huwelijk zijn uit den boze. Hoeveel christelijke tieners hebben zich niet schuldig gevoeld tijdens en vooral na de masturbatie? Trauma's! Het geloof, en dan zeker het christelijke geloof, voortoont trekken van autistisch gedrag. Ze negeren de werkelijkheid en maken zich zo schuldig aan de basis te liggen van het uitdragen van aids. Een verbod op condooms, de kerk wil eerder een mensenleven opofferen als een potentieel mensenleven. Waanzin.

Het bovenstaande is gevaarlijk, maar de visie van sommige christenen t.a.v. de geneeskunde overtreft dit alles. Eerder dan te geloven in de bewezen kracht van medicatie gaat men in gebedskringen bidden voor genezing en, in het slechtste geval, weigeren ze zelfs alle medicatie. Deze extreme vorm is vooral terug te vinden bij de getuigen van jehova. Deze sekte weigert o.a. bloedtransfusies, ze zouden liever sterven als iemands anders bloed te moeten opnemen, de bijbel verbiedt dit (Deuteronomium 12,23) en ze kunnen toch niet tegen de bijbel ingaan? Deze malafide genezingspraktijken treffen dan plaats in genezingsdiensten, ergens thuis of in grote zalen. Bij milde ziekte heeft dit uiteraard een placebo-effect, maar bij bv. kanker wordt het fataal. Geloof is dan gevaarlijk.

Geloof is niet enkel gevaarlijk als het op lichamelijk vlak op aankomt, maar doordat het sluiks blijft doordringen in de maatschappij neemt het de karakteristieken van een kakkerlak aan waardoor deze passieve agressie moeilijk uit te roeien valt. Voorbeelden zijn wederom legio, doch één ter verduidelijking. Waar sekten in de beginfase moeite moeten doen om van hun leden geld te onttrekken en dit als noodzakelijk en vooruitstrevend voor te doen, wordt deze procedure na enige groei – met o.a. het christendom als bewijs – gelegaliseerd. Men evolueert van afpersingen naar kerkbelastingen. Waar afpersingen zichtbaar foutief blijkt te zijn is dit niet het geval met kerkbelastingen, deze passieve vorm van agressie zegeviert omdat het moeilijker aan te pakken is.

Dit alles toont aan dat een ver doorgedreven geloof gevaarlijk is. Dit is geen pleidooi tegen geloof, maar wederom een voor een anarchistische visie op geloof. Kies zelf, maar hou de privé zaak privé.

8 Comments:

Anonymous blatant bill said...

Zomaar in deze blog terecht gekomen: interessante onderwerpen die mij wel aanspreken.

Geloof is aangeleerd. En hopelijk verzonnen of beredeneerd door goedwillende denkers, hoewel het handelen van vele gelovigen (waaronder de Paus, en Bush) daar niet op lijkt.

Ik herinner me dat ik op de openbare lagere school godsdienstles zou kunnen volgen. Ik had niet zo veel zin, want het was in de vrije uren! Mijn ouders zeiden dat ik aan de lerares moest vragen over welke godsdiensten de les zou gaan: zou er iets verteld worden over Mohammed; het Boeddhisme; het Sjamanisme; de Germaanse theologie etc.? De lerares antwoordde: "er is maar 1 god". Tot mijn vreugde kon ik antwoorden "Dan hoef ik niet van mijn ouders". En ik ben er nog steeds blij om.

Ik heb veel gelezen; ook de Koran; het Gilgamesh epos en dergelijke dingen, en ook een katechismus. Die laatste maakt me duidelijk hoe Katholieken hun kinderen vanaf zeer jonge leeftijd indoctrineerden. Met allerlei angsten opscheepte. Sommigen hebben er een levenslang trauma aan te "danken".

Ik zie dat veel commentatoren zich duidelijk beperken tot de "blijde boodschap" die de EO zo graag verspreidt "met de lieve Jezus die voor ons gestorven is" welke boodschap slechts een facet van het christendom is.

Maar deze blog gaat over geloof in het algemeen en ik zie nog weinig commentaar uit geheel andere dan christelijke hoeken. Ik hou het in de gaten!

11:03 a.m.

 
Anonymous Sanne said...

Ik las dit artikel en ik ben zelf christen dus ik zou graag reageren. In dit artikel wordt het extreme heel erg benaderd wat ik heel erg jammer vind want niet iedere christen denkt zo extreem als verwoord in het artikel. Ik ben nog niet zo lang geleden tot geloof gekomen en ik voel me veel gelukkiger. Als ik met één woord God moet definiëren dan is dat liefde. Ik geef toe dat er mensen zijn die doorslaan maar zo ben ik absoluut niet. Ik vind dat je als (christelijke) gelovige iedereen hoort te accepteren omdat je niet het recht hebt te oordelen over anderen (alleen God heeft dat recht). Ik ben niet tegen homoseksualiteit, mijn vader is zelfs homo maar dan nog zou ik er niet op tegen zijn. Het zijn ook gewoon mensen als ieder ander. Ik ben tegen ieder onrecht en ik heb een hekel aan discriminatie op grond van elk verschil (sekse, leeftijd, ras, seksuele voorkeur). Ik zie geloven als iets heel positiefs. Ik kan heel veel voorbeelden geven van mensen die tot geloof gekomen zijn; ik ken iemand die gokverslaafd was, tot geloof kwam en daarna nooit meer heeft gegokt. Zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven. Geloven gaat voor mij om liefde voor elk mens en voor mij is het dus zeker wel positief.

1:41 p.m.

 
Anonymous Jaap said...

"Een verbod op condooms, de kerk wil eerder een mensenleven opofferen als een potentieel mensenleven. Waanzin."

Wat die condoon betreft, jij zet nu alle christenen op 1 hoop terwijl dit alleen op gaat voor de strenge en Rooms Katholieken.

En wat die "mensenlevens opofferen" betrefd, de Bijbel zegt dat je moet trouwen met je man/vrouw en dan pas sex te hebben... Als je je hier gewoon aan houd krijg je ook geen aids, dus ga je niet dood en offer je geen enkel leven op.

7:22 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Geloof is waanzin.
Vooral het christendom.
Het zou verboden moeten worden !

Paul van Rijswijk

2:58 p.m.

 
Anonymous Key said...

Ik vind dat er een duidelijk grens moet worden aangebracht tussen 'het geloof' en wat hier beschreven wordt. Ik ben niet gelovig en dus ook geen enorme voorstander, maar ook geen directe tegenstander. De oorspronkelijke gedachte van het geloof is vaak een hele mooie boodschap, maar het is echter de manier waarop deze teksten in de moderne wereld in de praktijk worden gebracht, waar ik het niet mee eens ben. (Natuurlijk) ben ik ook tegen het extremistische aanhangen van een geloof en het letterlijk nemen van heilige geschriften, want ik denk dat dat een verkeerd beeld geeft van waar het geloof oorspronkelijk voor bedoeld was.
Een nadeel van gelovig zijn vanaf kindsafaan vind ik wel dat je dan (niet altijd, maar vaak) een beperktere openheid van geest hebt en dus minder openstaat voor andere ideeën. Bij mensen zoals Sanne (zie hieronder) die zich later tot een geloof gekeerd hebben, zie je dit al minder.

Zo, heb ik ook mijn zegje gedaan:)

8:53 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Geloof is voor domme mensen die feiten negeren en liever in fantasie geloven dan de werkelijkheid. In de hele geschiedenis van alle geloven is er niets dan slechts uit voortgekomen: hoe ondrrdruk ik de massa? Door ze bang te maken en zeggen dat ik de enige ben die met een verzonnen god kan communiceren. God bestaat niet, als je dood gaat ben je dood en is er niets, accepteer dat en het leven wordt opeens helder en mooi!

9:49 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Niet geloof is gevaarlijk, maar mensen. Dat blijkt wel weer uit deze blog...

8:07 p.m.

 
Anonymous Daan said...

ik ben tegen deze mening. Zelf geloof ik niet maar ik ken genoeg mensen die wel geloven. In elk heilig boek staat dat je respect moet hebben voor andermans mening en opvattingen. Helaas zijn er een aantal mensen bijvoorbeeld leden van de SGP of mensen die de jihad willen invoeren een beetje ver aan het gaan. Geloof is een steun in je rug maar je moet dat geloof niet tegen iemand gebruiken en dat is ook niet de bedoeling van 99% van de gelovigen.

2:29 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)