donderdag, juli 13, 2006

Jaartelling (2)

Onze (europese) jaartelling is gebaseerd op de geboorte van de profeet Jezus, we delen onze wereld op in 2 delen: die voor en na Christus. Dus als het 2007 wordt, bestaat Jezus 2007 jaar, juist?

Het bovenstaande doet veronderstellen dat Jezus geboren is op 1 januari, dit is - volgens het Christendom - niet het geval. De geboorte van de man uit Nazareth wordt gevierd op kerstmis en kerstmis valt op 25 december, niet op 1 januari. Het nieuwe jaar zou - in hun ogen - dus eigenlijk moeten beginnen op 25 december en de jaartelling zou "2007 -6dagen" moeten zijn.

Men kan hier twee conclusies uit trekken: ofwel is Nieuwjaar fout, ofwel is kertmis fout. In beide gevallen faalt de kerk in hun jaartelling. Niet enkel kertmis is foutief, ook Pasen raakt kant noch wal, of gelooft men echt in de variabele dood van hem?

De antwoorden die je krijgt als je dit (belachelijk) hersenspinsel aan gelovigen voorschoteld - de herdenkingsdatums zijn enkel ingevoerd ter vervanging van heidense feesten, het blijven herdenkingsdagen en zijn geen échte bepalingen,… - lijken op het eerste zicht zinnig, maar als je ze dan confronteerd met de affaire die plaats vondt op 06.06.2006 dan merken ze dat ze vastzitten.

Als de datums geen echte waarde zouden bevatten, waarom hebben dan zoveel gelovigen op 6 juni 2006 zitten bidden uit angst, angst voor de opstanding van satan? Met duizenden hebben ze 48 uur zitten bidden om hem te weren – en warempel, het is ze gelukt! -, ze hebben rivieren gezegend, ze gingen van huis tot huis om het te beschermen tegen de kwade krachten, al dit omdat om 6uur 6minuten en 6seconden – ze mogen een ferm horloge gehad hebben - op 6 juni 2006 het kwaad ging geschieden!

Paniek alom, nadien kalmte en vreugde dat hun actieplan geslaagd was. Zucht… hilarisch. Niet enkel negeerde ze het feit dat Satan rekening zou moeten houden met de verschillende tijdzones (welke was zijn referentie punt?), ze vergaten ook dat onze jaartelling ruwweg een 6 jaar achterloopt en hun eigen argument dat de data symbolisch, dus niet-reëel, zijn kon plots geen bodem meer vinden.

Trouwens moest Satan, veronderstellende dat hij bestaat, van plan zijn de wereld over te nemen, waarom zou hij dan een moment kiezen waarop ze hem verwachten? Of nog beter moest hij het moment kiezen waarop iedereen hem verwacht, en hij dus geen blijk van gezond verstand vertoond, zouden we hem dan wel moeten vrezen? Agressie zonder strategie is de weg naar het doodlopend straatje, dat is iets dat het christendom (en de islam nog beter) begrepen heeft, de voorspelbare is niet te vrezen, de sluwe wel.


p.s. dit is een uitgebreide, aangevulde versie van vorige post

6 Comments:

Blogger Ben said...

Wat een onzin. Vooral dat 666 verhaal. Maar goed. Jij vind het leuk.

10:33 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Here are some links that I believe will be interested

11:26 p.m.

 
Anonymous Anoniem said...

I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»

6:25 a.m.

 
Anonymous Anoniem said...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

2:13 p.m.

 
Anonymous Blatant Bill said...

Het hele geneuzel is gebaseerd op een erg letterlijke lezing (alleen mogelijk bij mensen zonder gevoel van humor en zonder relativeringsvermogen) van het laatste vers (18) in hoofdstuk 13 van het boek Openbaringen uit het Nieuwe Testament: "Hier is de wijsheid: die het verstand heeft, berekene het getal van het beest, want het is een getal eens menschen, en zijn getal is zeshonderd zesenzestig."

Ja, die context uit openbaringen ken ik, en ik heb me altijd afgevraagd of het allemaal wel goed vertaald werd. Eerst van oud judaisch naar grieks, dan naar latijn, dan naar frans etc etc, dat lijkt veel op het spelletje dat je elkaar een woord moet influisteren en doorgeven in de kring. En dan lachen om wat de laatste vertelt dat het is (was).

Maar: als je besluit om het niet af te doen als een regel met innerlijke tegenstrijdigheid, dan blijkt er uit dat het getal van het beest niet 666 is, maar een ander getal. Dat getal kan je berekenen als je verstand hebt, waarbij je dan kan uitgaan van het gegeven dat het getal van de mensch 666 is. Het is gewoon de vraag waar je de klemTOON legt. Dus fluks aan de slag: wie rekenen kan die rekene! Ondertussen heb ik er toch maar mooi een lied van gemaakt: Necronomia! (staat niet op mijn site, en ik draag het voor met de techniek in de stand "voice from hell" en dat klinkt net als in een grote kerk)

Als er een hiernamaals is, dan ben ik blij dat daar geen christenen in mijn omgeving vertoeven (die zitten volgens Fons Jansen achter een gordijn) en dat ik daar ook dwarslezer (een mij sympathieke andere blogger) kan ontmoeten. En hopelijk (bijna zeker) ook Frank Zappa! Als Erasmus er de tijd voor heeft zou ik die ook graag eens spreken.

En, zoals Laurie Anderson al met een nuffig stemmetje zong: "Paradise is exactly where you are right now, only much, much better..."

3:43 p.m.

 
Anonymous Blatant Bill said...

O ja, ook dat nog:

De mensen die denken dat de Satan zo simpel is dat hij zich aankondigt met een getal lijken mij erg angstige en wat simpele lieden.
Vermoedelijk zijn het dezelfde mensen die denken dat inbrekers altijd zeer herkenbaar zijn, zoals de Zware Jongens in de Donald Duck, of dat mensen in een goed gesneden drie-delig pak eerlijke lieden zijn waaraan men een voorbeeld kan nemen.
Maar het soort verzinsels als God en Satan maken het leven natuurlijk wel sprookjesachtiger... en je kan er kindertjes mee bangmaken. Soms voor hun hele leven, zoals we hier weer zien!

3:51 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)