maandag, februari 19, 2007

Kernenergie

Sp.a is voorstander om zo snel mogelijk van kernenergie af te raken, een nobel doel... laten we hopen dat die "great escape" dan maar geen catastrofe zal zijn.

Dat de kernenergie uiteindelijk zal worden afgeschaft, betwist niemand, maar of dat nu het moment is... dat betwist ook ik.

Niet zozeer dat ik de vervangbronnen onderschat, maar de schaal waarop ze het willen uitvoeren is gewoonweg foutief. Dit globaal probleem moet je, in tegenstelling tot de "think global act local" catch-phrase, niet lokaal aanpakken.

Stel, sp.a. wint. Wat gebeurt er dan? Er gaan veel investeringen naar alternatieve energiebronnen gaan, maar ons totaal pakket van energie zal (op korte termijn) niet ingevuld kunnen worden. De enige optie die er dan zal overschieten is om energie van het buitenland te kopen, en vanwaar is die energie afkomstig? Juist, kernenergie.

Het is net zoals Denemarken. Ze zweren kernenergie af, hebben zelf geen kerncentrales, maar kopen dan wel de kernenergie vanuit Frankrijk op. Zo'n scenario's vind ik allesinds een beetje absurd.

Wat moet men dan wél doen? Werken op grotere schaal. Probeer het probleem Europees (of toch via het EPS) aan te pakken. Het probleem is net zoals de co², als er maar een klein percentage meedoet, dan is het nutteloos. Als elke land kernenergie verband, dan zullen er automatisch meer investeringen naar de alternatieve bronnen gaan.

Meer investeringen kunnen dan weer voor meer onderzoek zorgen, zodat ook die bronnen efficiënter worden (net zoals ze nu met hun 4de generatie kernreactoren van plan zijn) en het energieprobleem handelbaar wordt. Niet enkel de toevoer, maar ook het verbruik moet aangepakt worden door o.a. energiezuinige toestellen te gebruiken, maar dat is een ander debat.

Samenvattend kan men stellen dat ik pro afschaffing ben, alleen de schaal moet mee gaan. Aan de symboliek van voorstrijder, heb ik, in deze materie, geen boodschap.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Tussen 1967 en 1978 heeft de Duitse overheid in de voormalige zoutmijn Asse II ongeveer 126.000 vaten radioactief afval opgeslagen.
Per jaar loopt plus minus 12.000 liter zout water de mijn binnen.
Dit water last de vaten met radioactief afval aan en dreigt zich met het grondwater te vermengen.
Bovendien is men bang dat de mijn over vijf jaar in zal storten.
Ook in het duitse Morsleben dreigde vol water te lopen en ze hebben deze met zoutbeton volgestord.

In Frankrijk zijn ook dergelijke problemen.
Sinds 1983 vonden er met radioactief afval, wereldwijd 113 incidenten plaats .

Radioactief afval is 120.000 jaar radioactief.

Dertig jaar geleden maakte ik een scriptie op school over kernafval en nog is er geen oplossing, willen we nog langer aanmodderen ?

Hoe kan het bestaan dat bijna alle politieke partijen, zelfs de SP sinds 2008 voor kernenergie zijn ?

11:35 p.m.

 

Een reactie posten

<< Home

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)