vrijdag, februari 23, 2007

Liberalisme werkt niet

Vandaag in De Standaard, pg. 12, binnenland: "Verschillende normen voor dezelfde auto".

Long story short: test-aankoop kocht 2 identieke auto's (althans het type, volkswagen fox, was identiek) de één kocht men in Sao Paolo (bestemd voor de Latijns-Amerikaanse markt) en de ander kocht men in Europa.

Wat blijkt nu? Hoewel de auto in Latijns-Amerika relatief duurder uitvalt voor de gebruiker is deze een pak minder veilig dan die voor Europa bestemd was.

Bij de test, uitgevoerd volgens de normen van de Euro-NCAP-crashtest, liep het fataal af voor de ingezetenen van de Latijns-Amerikaanse auto, de Europese zorgde ervoor dat de passagier en bestuurder nog leefden.

Wat leert men daar uit? Men leert daaruit dat een grote staat wél nodig is. In Latijns-Amerika zijn de normen vrijwel nihil en deze test bewijst de uitkomst van een dergelijk stelsel. Lukes sprak in dit verband rond objectieve belangen.

Natuurlijk is iedereen te vinden voor méér veiligheid, maar als men 200 euro kan uitsparen voor iets minder, dan doet de arme dit en dat gaat in tegen zijn objectieve belangen. Daarom is het belangrijk als overheid om die klasse te beschermen tegen eigen onwetenheid en vooral tegen de hebzucht van de kapitalistische klasse om steeds meer en grotere winsten te maken.

Ze geven niet om jouw, wel om je geld.

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)