woensdag, februari 21, 2007

Rookverbod

Laat er geen misverstanden rond bestaan, ik ben pro-rookverbod. Maar net zoals mijn kritiek in de vorige post, vind ik de schaal wederom foutief.

Je kan zelfs van concurrentievervalsing spreken. Je lokt mensen weg uit grotere complexen en duwt ze in de kleinere café's. Hadden de grote ketens maar luider geroepen om het rookverbod totaal in te voeren, dan was er geen probleem geweest, nu... eigen schuld dikke bult? Gohja, op termijn niet, maar nu lopen de kosten voor de grotere investeerders wel op.

Het rookverbod zorgt er niet enkel voor concurrentievervalsing maar, en dit is veel belangrijker, dat de jongeren uit de jeugdhuizen trekken en naar de café's gaan - hoewel dit uit de recentste cijfers nogal meevalt -, het belangrijkste gevolg is dat men de "jongerenlast" verplaatst.

Waar men vroeger een jeugdhuis kon plaatsen op een welbepaalde locatie - ik denk bv. aan JH de moeve -, heeft dat nu minder effect op de geluidsoverlast e.d. Jongeren groeperen is noodzakelijk. Niet enkel voor de geluidsoverlast, maar ook voor de sociale cohesie op termijn. Je verdraagt al sneller iets van iemand die je kent en een jeugdhuis zorgt er nu eenmaal voor dat je veel jongeren leert kennen.

Daarom, Monsieur Demotte, wacht niet langer! Doorduwen die handel! Andere landen hebben het met succes kunnen doorvoeren (cf. Ierland), waarom wij niet?

 

"It ain't necessarily things I believe, it's just stuff I think about." (cf. Rodney Carrington)